În perioada 5-7 noiembrie 2019 se desfășoară la Bruxelles întâlnirea Consiliului director al Consiliului Comunelor și Regiunilor din Europa (CEMR/CCRE).

Asociația Comunelor din România (ACoR), membru al CEMR/CCRE din anul 2006, este reprezentată la această întâlnire de către dna Mariana GÂJU, vice-președintele CEMR/CCRE și primarul comunei Cumpăna, județul Constanța, dl Sergiu Țâra, președintele executiv al ACoR și dl Adrian-Constantin MIROIU-LAMBA, directorul general adjunct al ACoR.

În cadrul acestui eveniment, se discută, pe lângă aspecte legate de funcționarea efectivă a CEMR/CCRE, desemnarea candidatului secțiunii europene a Organizației Mondiale a Orașelor și Administrațiilor Locale Unite (UCLG) la poziția de președinte al UCLG, strategia Consiliului pentru perioada 2020 – 2030, bazată pe atingerea Obiectivelor de dezvoltare durabilă, poziția CEMR/CCRE cu privire la politica de coeziune a Uniunii Europene, etc.

Astfel, pentru poziția de președinte al UCLG s-au înscris doamna Ada COLAU, primarul municipiului Barcelona, Spania și domnul Fernando MEDINA, primarul municipiului Lisabona, Portugalia. Pentru poziția de co-președinți ai UCLG din partea secțiunii europene a UCLG, s-au înscris domnul Juan Mari ABURTO, primarul municipiului Bilbao, Spania, domnul Roland RIES, primarul municipiului Strasbourg, Franța și domnul Jan van ZANEN, primarul municipiului Utrecht, Olanda. În urma discuțiilor s-a hotărât ca, până la congresul UCLG din Durban, Africa de Sud, secțiunea europeană a UCLG să aibă un singur candidat la funcția de președinte al UCLG.

În ceea ce privește strategia de dezvoltare a CEMR/CCRE pentru perioada 2020-2030, s-a stabilit ca până la congresul CEMR din Innsbruck, Austria, din mai 2020, aceasta să fie finalizată de echipa CEMR, pentru a putea fi votată.

De asemenea, în cadrul întâlnirii, CEMR/CCRE va fi adoptată „Rezoluția cu privire la politica de coeziune” prin care Consiliul solicită un cadru financiar multianual puternic și o politică de coeziune care implică în mod activ autoritățile publice locale și regionale.

Puteți consulta draftul Rezoluției cu privire la politica de coeziune descărcând atașamentul.